Købergennemgang ved køb af bolig - den største investering i livet
Som kommende boligejer står man overfor den største investering i livet. Boliger er bygget i mange forskellige udformninger, indretninger, konstruktioner og materialer, og nogle er mere allergivenlige end andre.
Mange kommende boligejere har ikke den fornødne byggetekniske viden, som sikrer at boligen er byggeteknisk i orden
Nogle boligtyper og årgange er mere udsat end andre hvad angår fugtgener og kulde, som medvirker til et dårligt indeklima. Netop dette er det vigtigste for os mennesker, som bruger en stor del af livet i boligen hver dag.
Som kommende boligejer kan man have mange spørgsmål:
- Hvad skal jeg være opmærksom på ved køb af en ny bolig?
- Er der nogle boliger, som man skal undgå i forhold til vedligeholdelse eller dårligt indeklima?
- Der er i tilstandsrapporten nævnt nogle ting, som skal eller bør ordnes snarligt – skal jeg være nervøs?
Hvis boligen er under 5 år gammel, skal skjulte fejl og mangler påberåbes og udbedres indenfor den 5-årige periode, hvor entreprenøren, som har bygget boligen kan stilles til ansvar for at udbedre fejl og mangler.
Der kan være mange overvejelser ved køb af en ny bolig. Det være sig nye boliger, boliger som er 3-5 år gamle, eller boliger som er 20, 30, 50 år eller endnu ældre. Det er vigtigt, at man får huset gennemgået grundigt inden køb. Jeg har stor viden med bygningskonstruktioner, bygningsskader og véd hvilke konstruktioner og bygningsdele, som skal have ekstra opmærksomhed.
Som kommende boligejer vil man på et tidspunkt opleve, at boligen skal renoveres eller bygges om. Mange boligejere har ikke byggeteknisk viden og kompetencer, som det kræver at kaste sig ud i sådan et projekt. Det kan være et uoverskueligt projekt at skulle ud i, hvorfor det er en god ide, at hyre en byggeteknisk rådgiver som kan vejlede dig som forbruger.
At finde frem til den korrekte løsning, som kan lade sig gøre i den enkelte bolig i forhold til huset konstruktion og indretning, kan være en svær opgave for mange boligejere….
Jeg kan blandt andet hjælpe dig med at besvare dig på nedenstående:
- Kan jeg nedrive eller flytte væggen?
- Kan jeg monterer store ovenlys i taget, hvor der skal skære spær over?
- Jeg vil gerne foretage nogle energimæssige forbedringer, men jeg ved ikke hvor jeg skal starte eller om det er rentabelt?
- Er der særlige regler, hvis jeg vil ændre mit badeværelse?
Renovering og ombygning kræver for boligejere uden byggetekniskviden en byggeteknisk rådgiver, som er ekspert i bygningskonstruktioner-, byggeprocesser og som kender til gældende love og regler når man bygger om. Herunder reglerne i Bygningsreglementet, krav til energimæssige forbedringer eller ændringer og krav i lokalplanen til ydre materialevalg mv.
Ved en købergennemgang kigger jeg typisk på følgende:
- Tagbeklædning, tagkonstruktion og loftsrum
- Udhæng og gavlbeklædning
- Udvendige vægge
- Døre- og vinduer
- Fuger omkring døre og vinduer
- Lofter
- Indvendige vægge
- Gulve
I forbindelse af dit nye hus for du måske behov for byggeteknisk rådgivning:
- Byggetekniske undersøgelser af bygningsdele, f.eks. tagkonstruktionen, bærende vægge (yder- og indervægge og bjælker/dragere), fundamenter, uudnyttede loftsrum.
- Gennemgang af mulige løsningsforslag – herunder eventuelle ændringer som vil kræve anden rådgivning eller statiske beregning mv.
- Badeværelser
- Køkken
- Kældre og skunkrum og krybekældre